Sermaye piyasalarının türev ve sentetik varlıklarından varantlarda işlem yapmak ve varantlarda oluşan yatırım fırsatlarında değerlendirmek isteyen yatırımcılar bu konuda birçok seçeneğe sahiptir. Aracı kurumlar tarafından birçok enstrüman üzerine kurgulanmış varant enstrümanları yatırımcının herhangi bir yükümlülük altına girmeden bu yatırım modellerinden gelir sağlama amacına hizmet etmesi açısından önemli avantajlar taşır.

Varantlarda işlem gören enstrümanları hangileri

Varantlara dayanak varlık oluşturan enstrümanlar ons altın, petrol, gümüş, yurtiçi yurtdışı endeksler, hisse senetleri, dövizler dahil çok geniş yelpazede yer alan argümanlar olabilir. Borsa İstanbul’da işlem gören varantlar banka ve aracı kurumlar tarafından piyasa yapıcılığı üstlenilerek ihraç edilmiş menkul kıymetlerdir. Her bankanın ve aracı kurumun odaklandığı varant enstrümanları farklı olabileceği gibi tüm finansal varlıklar üzerine de varantlar çıkarılabilir.

Varantlarda yatırım yaparken sizin tercihiniz spot piyasa risklerinizi hangi varantlarda yönetebileceğiniz ve hangi dayanak varlıklar üzerine kurgulanmış varantların size uygun olacağıdır. Dolar, Euro ya da farklı döviz kurları üzerine kurgulanmış varantlar size uygun olabileceği gibi altın varantları ya da Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senedi varantları da yatırımcı profilinize uyabilir. Diğer taraftan yurtdışı borsalarda işlem gören Dax, FTSE, Nikkei gibi endekslerin dayanak varlık olduğu varantlar ya da Apple, Amazon, Facebook gibi dünyanın en büyük şirketlerin dayanak varlık olduğu varantlar da ilginizi çekebilir.

Varantlarda işlem gören enstrümanlar sınırsız olabilir

Varantta işlem gören enstrümanalar hisse senetleri, endeksler, dövizler, altın, gümüş gibi kıymetli madenler, petrol gibi emtialar, finansal göstergeler dahil tüm varlıklar olabilir. Hangi varlığın dayanak konusu olacağı varantı ihraç eden işletmeler, fonlar, banka, aracı kurumlar… kısaca ihraççı kurumlarla ilgilidir. Burada üzerinde durulacak olan konu Borsada işlem görecek olan varantları ihraç edecek kurumların likit bir piyasa oluşmasına yönelik sürekli alım ve satım emri vererek piyasa yapıcılığını üstlenmiş olması gerekmektedir. Borsada işlem görecek olan varantlar borsaya kote edilir ve ikincil piyasada işlem görür.

Varantlarda işlem gören enstrümanlara yatırımı etkileyen unsurlar arasında dayanak varlığın fiyatı, işleme koyma fiyatı, vadeye kalan gün sayısı, ilgili varantın ne kadar volatil olduğu, piyasa faiz oranı, temettü gibi unsurlar önemlidir.

Varantlarda nasıl yatırım yapılır, hangi varant yatırımcı profiline ve risk iştahına uygun, varantlarda yatırım yapılırken nelere dikkat etmeli gibi konular dahil varantlarla ilgili merak ettiğiniz tüm konuları sermaye piyasalarının ödüllü ve lider kurumlarından GCM Yatırım’ın www.gcmyatirim.com.tr web adresini ziyaret edebilir, yatırım uzmanlarından bilgi alabilirsiniz.