Yatırımların yüksek kar getirmesi tüm yatırımcıların beklentisidir. Gerek kurumsal gerekse bireysel yatırımcılar için kazanç sağlayacak yatırımlar gerçekleştirmek çok önemlidir. Yatırımların başarısı ise yatırımcının finansal bilgisine, analiz yeteneğine ve güçlü öngörülerine bağlıdır. Tüm bu unsurlar birbiri ile sarmaldır çünkü öngörülerin güçlü olabilmesi için temel ve teknik analizin işin ehli tarafından yapılması gerekmektedir.

VİOP’ta da durum farklı değildir, yüksek getirili pozisyonların temelinde titizlikle yapılan teknik ve temel analiz sonucunda hazırlanan analiz ve raporlar vardır. VİOP’ta da kısaca teknik ve temel analiz çok önemlidir.

VİOP’ta teknik ve temel analiz metotları diğer piyasalarda kullanılandan farklı değildir fakat VİOP’ta kullanılan teknik ve temel analiz metotlarının bazıları enstrümanlara göre farklılık göstermektedir. VİOP’ta yatırım yapan kurumsal ve bireysel yatırımcıların işlem başarıları ise teknik ve temel analiz metotlarının uygulanabilmesine, doğru veri setlerinin ve indikatörlerin kullanılmasına bağlıdır.

VİOP’ta teknik analiz ve temel analiz metotları hakkında fikir sahibi olmanız amacıyla kısaca VİOP’ta teknik ve temel analiz nedir inceleyelim.

VİOP’ta temel analiz

VİOP’ta temel analiz başlığını açıklamadan önce temel analiz nedir cevaplamaya çalışalım. Temel analiz ekonomik, politik ve sosyal verilerin ülke ekonomileri, ilgili sektörler, piyasalar ve fiyatlar üzerinde nasıl bir etki göstereceğini analiz edilmesidir. Temel analizde kullanılan veriler arasında gayri safi milli hasıla (GSMH), enflasyon, işsizlik, tarım dışı istihdam, faiz,  jeopolitik olaylar ve üretim değerleri gibi temel makroekonomik faktörler sayılabilir.

Yatırımcı ekonomik takvimden makro ekonomik verilerin hangi zamanlarda açıklanacağını izleyebilir.  Açıklanan veriler her ülkeyi ve bölgeyi aynı oranda etkilemeyebilir. Ekonomik veri takvimlerinde önceki değer ve beklenen değer bulunurken açıklanacak değeri analiz edebilmek önemlidir.

VİOP’ta teknik analiz

VİOP’ta teknik analiz varlık fiyatların yönünü analiz etmek amacıyla kullanılmaktadır. Teknik analiz, işlem gören varlığın geçmişten bugüne tüm fiyat hareketlerini ve işlem hacmini izleyerek gelecekteki yönü hakkında tahminler yapar. Teknik analizde fiyatların kısa, uzun, orta vade gibi dönelerde ya da çok daha küçük zaman dilimlerinde saatlik, günlük, dakikalık gibi. Teknik analizde en çok kullanılan indikatör ve osilatörler arasında aşağıdakiler sayılabilir;

MA – Hareketli Ortalamalar ,

MACD – Moving Average Convergence Divergence ,

RSI – Relatif Güç Endeksi

Bollinger Bantları, Stokastik

CCI – Commodity Channel Index

Momentum

VİOP’ta teknik analiz metodunda en çok kullanılan formasyonlar ise şunlardır;

Çift Dip Formasyonu / İkili Dip Formasyonu

Çift Tepe Formasyonu / İkili Tepe Formasyonu

Üçgen Formasyonları

Yükselen Üçgen Formasyonu

Omuz Baş Omuz Formasyonu

Bayrak Formasyonu

Takoz Formasyonu

Flama Formasyonu

Alçalan Üçgen Formasyonu

Simetrik Üçgen Formasyonu

VİOP’ta teknik analiz ve temel analiz metodları hakkında daha fazla bilgi almak, VİOP teknik ve temel analiz eğitimlerine katılmak, e-kitaplar, online eğitimlerden faydalanmak istiyorsanız GCM VİOP’un uzmanlarından bilgi alabilirsiniz. VİOP teknik ve temel analiz bilginizi test etmek, öğrendiklerinizi uygulamanız için ise GCM VİOP deneme hesabında dilediğiniz kadar ücretsiz olarak pratik yapabilirsiniz. Daha fazla bilgi için GCM VİOP’un VİOP piyasasında sunduğu avantajlar hakkında bilgi almak için www.gcmyatirim.com.tr/viop/ adresini ziyaret edebilirsiniz.