Vadeli işlem ve Opsiyon Piyasası’nda alınan yatırım kararlarının en güçlü unsurlarından olan VİOP ekonomik takvim, piyasanın ve işlem gören enstrümanların yönünü doğru analiz edebilmek adına çok önemli referans verileri içermektedir.
VİOP ekonomik takvim veri setleri VİOP’un yönü kadar işlem gören enstrümanları da farklı derecelerde ve yönde etkilemektedir. Bununla birlikte VİOP ekonomik takvimde yer alan verilerin işlem gören enstrümanları ile etkileşimi aynı yönde değildir. Yatırımcı yatırım yaptığı enstrümanın hangi veri setlerinden nasıl etkilendiğini bilmesi yatırım kararlarının başarılı olması adına çok önemlidir.
VİOP’ta yatırımların başarısı üzerinde çok güçlü etkiye sahip olan VİOP ekonomik takvimi nedir ve hangi veri setlerini içerir, VİOP ekonomik takvimi nasıl yorumlanır yatırımcının genel olarak bilgi sahibi olması gereken bilgiler arasındadır. Peki, bu kadar önemli olan VİOP ekonomik takvimi nedir, hangi verileri içermektedir ve VİOP ekonomik takvim verileri nasıl yorumlanır? İşte VİOP’taki başarının anahtarını oluşturan VİOP ekonomik takvim verileri ve yorumlanması…
VİOP ekonomik takvim nedir?
VİOP ekonomik takviminin nasıl yorumlanacağı bilgisine girmeden önce ekonomik takvim nedir konusu üzerinde duralarım. Ekonomik takvim; enflasyon, istihdam, büyüme, milli gelir, kişi başı gelir, perakende satışlar, güven endeksleri, merkez bankalarının toplantıları ve tutanakları, ekonomiyi etkileyecek siyasi, jeopolitik tüm gelişmelerin tarihler gibi ekonomiye yön verecek tüm gelişmelerin ve verilerin ne zaman açıklanacağını göstermektedir. Aynı zamanda ekonomik takvimlerin çok büyük kısmında piyasa beklentilerine de yer verilmektedir. Beklentiye paralel gelen veriler piyasanın yönünde önemli bir değişikliğe neden olmazken beklentinin sütünde gelen pozitif veriler piyasayı yukarıya taşmakta, altında gelen negatif veriler ise fiyatları olumsuz etkilemektedir.
VİOP ekonomik takvim verileri profesyonel yatırımcılar dışında ki yatırımcılar için tek başına çok anlamlı değildir, dolayısıyla piyasa uzmanları ve analistlerden VİOP ekonomik verilerin piyasayı ve yatırım yapılan enstrümanı ne yönde etkileyeceği bilgisi öğrenilmelidir.
Ekonomik takvim verileri nelerdir?
VİOP ekonomik takvim verilerini piyasada en çok takip edilen makro verileri sıralayarak nasıl yorumlanırı daha net değerlendirebiliriz.
Gayri Safi Yurt içi Hasıla (GSYİH)
Ülkelerin bir yıl içinde üretilen mal ve hizmetlerin değerini belirleyen Gayri Yurt İçi Hasıla(GSYIH), VİOP ekonomik takviminde yer alan önemli veriler arasındadır. Ülkelerin ekonomik büyüme ve üretimlerindeki artışı görmek açısından önemlidir. Yüksek çıkması ülke ekonomisinde işlerin iyi gittiğini gösterir ve piyasayı pozitif etkiler.
Tarım Dışı İstihdam Verisi
Tarım dışı istihdam verisi, ülke para birimlerinin yönü açısından ağırlıklı olmak üzere piyasalar açısından çok önemli bir veridir. Piyasalar üzerinde de etkin olan tarım dışı istihdam verisi, tarım haricinde çalışan kişilerin oranını gösterir. Tarım dışı istihdam verisi, beklentinin üstünde gerçekleştiğinde piyasaları pozitif aksinde negatif etkiler. ABD istihdam dünya piyasaları kadar VİOP içinde de çok önemlidir ve her ayın ilk haftasında Cuma günü yayınlanır.
İstihdam Rakamları
İşsizlik rakamları ülke ekonomisinde üretimin ve büyümenin artığını görmek açısından önemli bir göstergedir. Her ay yayınlanan bu veri ülke ekonomisindeki son gelişmeleri görmek açısından önem taşır. İşsizlik oranları artıkça piyasalar için kötü bir veri oluşur. Oranın düşmesi ise piyasaya pozitif yansır.
Enflasyon rakamları
Enflasyonunun yükselmesi ülke ekonomilerinde olumsuzluk sinyali olarak kabul edilir. Enflasyonun yükselmesi ile birlikte faizlerin yükseleceği beklentisini oluşturur.
Faiz oranları
Ülkelerin Merkez bankalarının para politikalarının faiz oranları üzerinde etkisi yüksektir. Faiz oranları artıkça borsa ve ülke para birimi olumsuz etkilenir. Faizlerin artması o ülkede fiyatlar genel seviyesinin yükseleceği, yatırımcıların tasarrufa yöneleceği ve talebin düşeceği, kedi maliyetlerinin artacağı dolayısıyla da ekonominin olumsuz etkileneceği beklentisini oluşturur. Enflasyon rakamı beklentinin üstünde geldiğinde piyasalar olumsuz etkilenir.