Vadeli işlem, VİOP, VİOP’ta yatırım, endeks kontratları, döviz kontratları, kaldıraçlı piyasa, çift yönlü işlem, pozisyonların nemalandırılması gibi konuları birçok kez duymuş ya da hiç duymamış da olabilirsiniz. Doğal olarak vadeli işlem nedir, VİOP ile nasıl yatırım yapılır, endeks, altın ya da döviz kontratları nedir gibi birçok soru art arda gelebilir. Aslında VİOP nedir ve VİOP’ta işlem nasıl yapılır sorularının cevapları çok basittir.
VİOP nedir ve VİOP’ta nasıl işlem yapılır konularına girmeden önce dikkati çekmek isteğim bir husus var. Halk arasında borsada yatırım denilince VİOP’ta yatırımdan çok, spot piyasa olan Borsa İstanbul Pay (hisse) Piyasası akla gelmektedir. Hisse senedi alıp satmayan yatırımcı yok gibidir fakat VİOP’ta yatırım spot piyasa ile aynı gibi görünse de VİOP’ta nasıl yatırım yapılır konusunda teknik olarak farklılıklar vardır. VİOP’ta yatırım bir çok avantajı mevcuttur, arbitraj, hedge, spekülatif yatırım ve kaldıraç özelliği emir çeşitliliği, nema gibi.
Vadeli işlem nedir ile öncelikle başlayarak VİOP’ta nasıl yatırım yapılır sorusunu avantajları ile anlatalım.
Vadeli İşlem nedir?
Vadeli işlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) spot piyasada işlem gören döviz, altın, hisse, emtia gibi varlıkların dayanak olduğu, belirli tarih, belirli bir fiyat ve belirli miktar üzerinden standartlaştırılmış vadeli varlıklar (kontratlar-sözleşmeler) işlem görmektedir. Vadeli piyasa olan VİOP’ta işlem gören varlıklarda vadeli varlıklardır. Dolayısıyla vadeli olan bu varlıkların fiyatları belirlenirken spot piyasa fiyatları baz alınırken aynı zamanda taşıma maliyetleri de eklenmektedir. Mesela; altın kontratı yani sözleşmesi ihraç edilirken vade tarihi iki ay, cinsi ons altın, miktarı bir ons gibi kriterler üzerinden tanımlanır. Spot fiyatı üzerinde de iki ay vadeli fiyatı da taşıma maliyet olarak yansıtılır.
VİOP’ta ihraç edildikten sonra vadeli olarak işlem gören altın sözleşmesi vadeli fiyatı üzerinden dayanak varlık olan ons altının spot fiyatına göre hareket eder. Yatırımcı spot piyasa hareketlerini baz alarak beklentilerini de fiyatlanarak işlem yapar. Vadeli kontratların üzerinde vade bitim tarihi belirlidir. Vadeli işlem yapan yatırımcı vade bitimine kadar pozisyonu taşıyabilir. Vade bitiminde ise pozisyonu sistem tarafından otomatik olarak uzlaşma fiyatı üzerinden kapatılır (nakdi uzlaşma). Yatırımcı aynı stratejiyi yeni vadeye taşıyabilir.
VİOP ile nasıl yatırım yapılır?
VİOP’ta vadeli işlem stratejisini uygulayabilen yatırımcı dilediği varlıkta kısa veya uzun pozisyon taşıyabilir. Mesela Dolar/ TL paritesinde fiyatın düşeceğini öngören yatırımcı bu enstrümanda satım (kısa- short) pozisyonu açarak vadeli işlem yapmış olur. Ya da fiyatın yükseleceği öngörüsü ile alım (long-uzun ) stratejisi uygulayabilir.
VİOP’ta ilk defa yatırım yapacak yatırımcılar için ek bilgi vermekte fayda var. Öncelikle VİOP’ta yatırım yapabilmeniz için VİOP işlemlerine aracılık yetkisi olan bir aracı kurumda VİOP müşteri hesabı açmanız yeterlidir. Tabi VİOP denme hesabında vadeli işlem deneyimi oluşturmak için VİOP deneme hesabında pratik yapabilirsiniz.
VİOP’ta nasıl işlem yapılır sorusunun cevabı çok basittir. VİOP müşteri hesabı sahibi olduktan sonra kullanıcı isminiz ve şifrenizle VİOP işlem platformuna bağlanarak ister altın, ister, hisse, ister, emtialarda yada endekslerde yatırım yapabilirsiniz.
VİOP’da yatırım yapmak ve daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız sektörünün ödüllü ve lider kurumu GCM VİOP’un üstün müşteri memnuniyeti misyonu ile çalışan uzman kadrosundan bilgi alabilirsiniz. Daha fazla bilgi almak için www.gcmyatirim.com.tr/viop/ adresini ziyaret edebilirsiniz.