ECB, Avrupa Merkez Bankası anlamına gelen European Central Bank kelimelerinin kısaltmasıdır. Almanya’nın Frankfurt şehrinde 1988 yılında kurulan ve 1999 yılının Ocak ayında faaliyete geçen ECB’nin Yönetim Kurulu, İcra Kurulu ve Genel Konsey olmak üzere üç karar organı vardır.

ECB, Euro Bölgesinin para politikalarının belirlenmesi, Euro Bölgesi para birimi euro’nun değerinin korunması ve daha değerli hale getirilmesi, Euro Bölgesi ekonomisinin canlanması gibi politikaların belirlenmesi ve uygulanması çerçevesinde çok önemli kararlar alır.

ECB’nin uyguladığı para politikaları ise dünya piyasaları ve ülke para birimleri üzerinde etkili hale gelmiştir.

ECB’nin stratejik görevleri nelerdir?

Euro Bölgesinde büyüme, finansal istikrar sağlamak ve euronun değerini korumak ECB’nin temel görevleri arasındadır. Öyle ki, Maastricht Antlaşması’na göre AMB’nin dört temel görevi vardır ve en önemli görevi Euro Bölgesi’nde uygulanacak para politikalarının belirlenmesi, döviz işlemlerinin idare edilmesi, üye devletlerinin döviz rezervlerini tutmak, ödeme sisteminin sorunsuz işleyişini sağlamaktır. Bu çerçevede de ECB para politikalarını uygularken tüm merkez bankaları gibi faiz silahını kullanmaktadır. Son yıllarda ise ECB’nin para politikasında faiz kararı çok önemli noktaya gelmiştir. Peki, ECB 2018 öncesinde nasıl bir politika uyguladı?

ECB 2018 öncesinde nasıl bir politika uyguladı?

ECB’de tüm merkez bankaları gibi faiz oranlarına müdahale ederek fiyat istikrarını sağlamaya çalışıyor. Euro Bölgesinde yaşanan büyüme sorunu ECB’nin 2018’den önce uyguladığı parasal genişleme ve faiz indirimi kararlarıyla bir nebze aşıldı. Negatif faiz politikası ile bireylerin tasarrufa yönelmeleri yerine tüketime yönlendiren bu politika ekonomiyi canlandıracak ve enflasyonu aktivite edecek bir yaklaşım oldu. Bununla birlikte  genişlemenin boyutunu artıran bir başka hamle de, bankalara yönelik 4 yıl vadeli LTRO programı oldu. Uygulanan bu politikalar neticesinde Euro Bölgesinde bir nebze de olsa ekonomi de canlanma sağlandı.

ECB faiz artırma kararı neden önemlidir?

2018’de ECB’nin politika faizini artırdığında bankaların dolayısıyla da tüketici ve ticari işletmelerin borçlanma maliyetleri artacaktır. Buna bağlı olarak tüketici harcamaları, şirket yatırımları ve iç talep olumsuz etkilenecektir. Bu sarmalda Avrupa Birliği‘nin büyüme hızı yavaşlayacaktır. Ayrıca AB’nin ithalatı da değerli Euro’ya bağlı olarak bu süreçte zayıflayacaktır. Bu çerçevede de Türkiye gibi AB’ye ihracatı yüksek olan ülkeler bu gelişmeden olumsuz yönde etkilenecektir.

Diğer yandan bu kararla birlikte Euro değerlenecek ve AB’nin ihracat hacmi kısıtlanacaktır. Bu da büyümeyi olumsuz yönde etkileyecektir diğer taraftan ECB’nin faiz artırım kararı merkez bankasının gücünü göstermesi açısından stratejik bir karar olarak görülüyor. Tüm bunlarla birlikte ise ECB’nin faiz arıtırım kararı Avrupa Birliği ekonomisinde beklenen pozitif gelişme için yeterli olmayacak ve bu tüm gelişmelerden ülke ekonomisi ile birlikte para birimi Euro olumsuz etkilenecektir.

ECB’nin faiz kararı Euro kadar dünya para birimleri ile güçlü bir korelasyona sahip olması açısından ECB’nin faiz kararları piyasaların en çok tercih ettiği verilir arasındadır.

GCM Menkul farkıyla euro’da avantajlı yatırım!

Küresel ve yerel piyasa enstrümanlarında daha bilinçli işlem yapmak, finansal haberleri anı anına takip etmek, piyasaların nabzını tutan analiz ve raporları takip etmek ve çok daha fazlası GCM Yatırım’ın web sitesi www.gcmyatirim.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.