Borsada işlem gören yüksek hacimli yatırım araçları, performansı yüksek ve likit varlıklar olması açısından düşük hacimli yatırım araçlarına göre daha fazla ilgi görür. Borsaların tecrübeli yatırımcıları için yüksek hacim önemli bir yatırım kriteridir.

Borsada işlem gören yatırım araçlarının yüksek hacimli olması ilgili varlığın ne kadar ilgi gördüğünü ve alınıp satıldığını gösterir. Diğer taraftan düşük fiyatlı varlıklarda alım satım işlemi çok fazla olsa daha fazla fiyatlı yatırım araçlarının alım satım adedi düşük olmuş olabilir. Karşılaştırma yaparken işlem adedine de dikkat etmekte fayda vardır.

Borsada işlem hacmi nedir öncelikle bu konu üzerinde duralım ki yüksek ve düşük hacim arasındaki fark daha net ortaya konsun. Borsada işlem hacmi; menkul kıymetin ya da finansal varlığın birim fiyatı ile birim adedinin çarpılmasıdır. Mesela Akbank hissesinde 5.000 adet işlem yapıldı ise 7 TL fiyattan toplamda 35.000 TL işlem hacmine sahiptir.

Yüksek hacmin avantajları

Borsada işlem gören varlıkların yüksek hacimli olması hem piyasanın hem de yatırım araçlarının daha sağlıklı fiyat gelişimi sergilemelerine katkı sağlar.

Likit bir piyasa oluşur.

Sağlıklı fiyat kademeleri gelişir.

Yüksek hacim pozitif haber ile gerçekleşiyorsa yatırım aracına ilgi artar ve fiyatı değerlenir. Fakat negatif haber ile işlem hacmi fazla ise yatırım aracı satılıyordur ve fiyat aşağı yönlü gelişir.

Yüksek hacimli yatırım araçlarının volatilitenin (oynaklığın) artığı dönemlerde alım ve satımı daha hızlıdır. Yatırımcı her fiyat seviyesinde alıcı/satıcı olabilir. Bu varlıklar daha likittir.

Performansı yüksek yatırım araçları daha çok ilgi görür ve işlem hacmi yükselir. Dolayısıyla performans göstergesi kabul edilir.

Yatırım araçlarında veya piyasada işlem hacmi fazla ise bu piyasanın likit olduğu zaman içinde ilgili ürünlerde zaman içinde derinlik oluşur ve aktif yatırımcı sayısı artar.

Borsada işlem gören yatırım araçları ve işlem hacimleri

Borsalarda hisse senetlerinden endekslere, tahvillerden bonolara, altından gümüşe, buğdaydan pamuğa, döviz paritelerine kadar çok geniş yelpazede yatırım araçları işlem görür. Eğer borsada işlem gören yüksek hacimli yatırım araçlarını gruplarına göre kendi içinde kategorize edersen daha doğru bir analiz yaparız.

Hisse senetleri ve en yüksek işlem hacimlileri

Borsada işlem gören hisse senetleri içinde en yüksek işlem hacmi olan hisseler piyasa değeri yüksek, halka açıklık oranı fazla hisselerdir. Mesela Akbank, Aselsan, Petkim, Garanti, THYO, Halkbank Kardemir hisseleri örnek verilebilir. Bu hisselerin çok büyük kısmı aynı zamanda VİOP’ta işlem görmektedir.

Döviz varlıkları ve en yüksek işlem hacimlileri

Döviz piyasalarında ise en çok işlem gören yatırım araçları içinde Euro/USD, USD/TRY, EUR/TRY paritelerini sayabiliriz ve yatırımcı bu paritelere VİOP’ta yoğun ilgi gösterir.

Emtialar ve en yüksek işlem hacimlileri

Türk emtia borsalarında altın, gümüş, bakır, pamuk, buğday gibi emtialar en fazla işlem gören yatırım araçlarıdır. VİOP’ta da ons altın, gram altın, çelik vadeli işlem sözleşmelerinde işlem hacmi yüksektir.

Borçlanma yatırım araçları ve en yüksek işlem hacimlileri

Borçlanma piyasalarında tahvil ve bonoların en yakın vadeleri genellikle en yüksek hacimli borçlanma yatırım araçlarıdır.

Varantlar, opsiyonlar da borsada işlem gören yatırım araçları içindedir. Bu yatırım araçlarının en yüksek hacimlileri VİOP ile benzerdir.

Borsada işlem gören en yüksek hacimli yatırım araçları nasıl izlenir

Borsada işlem gören en yüksek hacimli yatırım araçlarının en yüksek hacimli ilk on, ilk 30 gibi sıralamaları finans sitelerinde günlük ve anlık olarak yayınlanır. Mesela borsa en yüksek hacimli ilk on hisse gibi.

Borsada işlem gören en yüksek hacimli yatırım araçları hakkında daha fazla bilgi için GCM Yatırım’ın web adresi www.gcmyatirim.com.tr/viop/‘u ziyaret edebilirsiniz.